October 1, 2023

Jag köpte Mitsubishi JDM Evo minivan och körde den 2 800 mil hem. Det gick bara lite fel

Jag köpte Mitsubishi JDM Evo minivan och körde den 2 800 mil hem.  Det blev bara lite fel bild

Jag köpte Mitsubishi JDM Evo minivan och körde den 2 800 mil hem. Det blev bara lite fel bild

Jag har väntat ett decennium på detta ögonblick: jag köpte en 1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT. Kallas ibland “Evo minivan”, den har den legendariska 2,0-liters 4G63 turbomotorn, femväxlad manuell växellåda, fyrhjulsdrift och tre sätesrader som kan fällas platt. Det är den snabba versionen av Expo jag växte upp med och jag har velat ha en så länge jag visste att den fanns. Jag äger nu en, även om min 2 800 mil långa resa hem över USA kunde ha gått lite smidigare efter att ha köpt den.

Ljust och tidigt efter en blixt av röda ögon landade jag i Charlotte, NC, redo att hämta min Mitsubishi från Hoogie’s Imports – jag uppskattar verkligen deras kundservice. Chariot hade relativt hög körsträcka för en japansk import (97 000 miles) men var tänkt att vara en enägares bil och klarade sin senaste inspektion. Den hade inte de draperier som återförsäljaren ville ha, den hade inte den perfekta lackeringen, men den röktes inte in heller. Det kanske aldrig hade funnits en chans till en annan bil så bra, så jag skrev checken.

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT

Min 1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT på en bensinmack. James Gilboy

Med full tank tog jag mig till Knoxville, TN (där jag precis missade världens största Buc-ees), där jag skulle hämta min andrepilot för de 2 800 milen tillbaka till Portland, OR. I slutet av den första uppfarten insåg jag att detta skulle bli en lång Kör.

Först och främst var dess femväxlade manuella växellåda inställd för japanska motorvägar, varvtal 3 000 rpm vid 60 mph. Det fanns heller ingen farthållare och pedalläget var inte optimalt för att köra utan den. När körsträckan gick upp märkte jag att det tog ett tag för bränslemätaren att sjunka. Antingen var flottören klibbig eller så var det något fel på sensorn. Åtminstone vår ödesdigra korsning av Australien i en Kia EV6 hade tränat mig att konvertera km/h till miles per timme.

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT

Efter en kraftig regnstorm i Illinois, under vilken jag fann att dimljusen fungerade, nådde vi vårt hotell för att vila oss innan resans tråkigaste etapp: Missouri och Kansas. Det var ett i stort sett händelselöst slit; Bilen gick bra, körde bra och, bortsett från 4 000 rpm-vrålet från en fyra-banger, var den tyst nog att njuta av en ljudbok. Gassträckan verkade minska, men jag tillskrev det motvinden och ökande höjd när vi närmade oss Colorado. När jag körde in på min fars uppfart nära Boulder insåg jag att det kanske kunde vara något värre: något repade.

När jag inspekterade bromsarna nästa morgon kom jag fram till att beläggen såg tunna ut och att några av rotorerna definitivt var glaserade. Det stod klart att de behövde bytas ut, och det snart. Det är dåliga nyheter i en JDM skåpbil när du är 1 300 mil hemifrån, måste vara på jobbet om 48 timmar och inte kan fixa problemet med ett par handbojor – och kanske inte delarna heller existera Den här sidan av Stilla havet.

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT bakre tre fjärdedelar i Colorado. James Gilboy

Lyckligtvis för mig utnyttjade Mitsubishi reservdelsbuffén när man byggde denna modell, eftersom bromsarna nästan uteslutande delades med de på Eclipse GSX. Delar till den finns fortfarande överallt, så jag begav mig till Autozonen med några vänner från 24 Hours of Lemons som var volontär i deras garage. Men bara några kvarter bort sparkade pedalen för långt.

Jag drog sakta in på parkeringen och viftade med händerna över bromsarna – den bakre vänstra delen var varm, den hade släpat. Jag lät det svalna medan jag köpte delar och körde sedan försiktigt till mina racingkompisars garage, där vi placerade skåpbilen på en hiss.

Det visade sig att hörnet på en av kuddarna hade fallit ner till metallen, men resten skulle vara bra om de inte skavde. Vi smörjde om bromsokstiften, bytte ut de bakre dynorna och rotorerna och fyllde på överföringslådan efter att ha hittat bevis på en bakre drivaxeltätningsläcka. Jag säger “vi” men Hangar 13 Racings Tom Webb gjorde det mesta av jobbet. Även om det inte är särskilt ovanligt, hade jag aldrig sett en trumbroms i en bakre rotor tidigare. Tack igen Jan och Tom!

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT, trasiga bakbromsar

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT, trasiga bakbromsar

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT

Vi gav oss bara av på kvällen och var en dag försenade. När vi trängde in i natten kunde vi inte komma längre än Green River, UT, där vi hade problem med att hitta ett rum. Vi stod inför en lång vandring genom Utah, Idaho och Oregon, men även det var händelselöst. Vi körde nerför Columbia River Gorge när solen gick ner, takluckan var uppe och The Night Game spelade. Efter cirka 40 timmar, 2 800 mil, ett bromsproblem och tillräckligt med Taco Bell för att hålla en livstid, körde min Mitsubishi in på uppfarten bredvid min Toyota MR2 Turbo.

Jag hoppas att detta bara blir början på vår resa tillsammans. Jag har redan gjort ett antal mindre underhållsjobb på den och det finns mycket mer att göra – nämligen att byta ut den ombyggda katalysatorn som rostade ut helt på väg tillbaka från Ikea i veckan. Men efter ett decennium av längtan äger jag äntligen en Resort Runner GT. Jag tror att det var ödet. Jag ska förklara varför det är fallet en annan gång — när jag har googlat klart “7-håls 4G63T lagereffektgräns.”

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT och 1991 Toyota MR2 Turbo

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT och dess stallkamrat, en 1991 Toyota MR2 Turbo. James Gilboy

Har du ett tips eller en fråga till författaren? Du kan nå henne här: james@thedrive.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *