October 1, 2023

“Du anpassar dig eller så dör du”, säger Hamlin om den ökade aggressionen på racerbanan

Denny Hamlin fattade ett medvetet beslut på Pocono Raceway att tvinga Kyle Larson att välja mellan att gå sida vid sida genom sväng 1 eller att slå i väggen. Det var inte första gången, och det kommer inte att vara den sista, som Hamlin har bestämt sig för att tävla aggressivt.

“Ärligt talat tror jag att det var efter det [Ross] “Chastain sak för säker,” Hamlin sa om att ändra sitt tillvägagångssätt på rätt spår. “Jag har varit väldigt högljudd när jag har sagt att jag måste göra något. På den tiden var skalan tre till noll. Jag var väldigt frustrerad. Mitt lag var frustrerade över att jag inte gjorde någonting.

“Tänkesättet förändrades bara. Du måste göra det klart att du kommer att vara aggressiv.”

Chastain och Hamlin hade en pågående fejd förra säsongen. Flytten Hamlin gjorde mot Larson förra helgen var inte annorlunda än vad han gjorde mot Chastain vid samma hörna i Pocono förra säsongen när Joe Gibbs Racing-föraren passade på att skicka ett meddelande.

Vid Busch Light Clash i LA tidigare i år gick Chastain åter till Hamlin. Detta gav Hamlin ytterligare en möjlighet att ta revansch på Trackhouse-föraren på sista varvet på Phoenix Raceway, vilket resulterade i en straff från NASCAR.

“Jag tror att om en kille träffar dig kommer du att stöta på honom igen”, fortsatte Hamlin. “Så jag måste ändra saker från och med nu eftersom det mestadels har varit svåra resultat för oss i slutet av loppen, särskilt under de senaste tre åren.

“Jag blev distraherad av ledningen tre gånger så det är riktigt, riktigt tufft. Jag sa bara att det är dags att bli mer aggressiv. Jag hatar definitivt att det var på Kyles bekostnad. Om det är någon jag förmodligen borde skydda så är det de här killarna och mina lagkamrater. Vinsten betydde bara mycket för mig då. Jag försökte ta mig förbi honom men det gick inte som jag tänkt mig.”

En incident går tillbaka till 2019 med Kevin Harvick i New Hampshire, även om Hamlin inte filmade. På sista varvet sprang han förbi Harvick vid svängarna 3 och 4, vilket Harvick svarade på genom att svänga höger och in i Hamlin för att bryta hans momentum. Harvick erkände efteråt att han väntade på att nr 11 skulle “komma ut ur mig och attackera honom”.

Chase Briscoe slog Hamlin från ledningen på Indianapolis street course sommaren 2021. Kontakten skedde vid en omstart på övertid, vilket förvärrades av att Briscoe fick en straff vid tillfället och inte körde för vinsten.

Mer NASCAR!

Reddick vinner överraskande pole i Richmond

Byron är i en klass för sig i Richmond Cup-träningen

NASCAR Xfinity Series flyttar till The CW 2025

Med sju varv kvar i loppet hösten 2021 på Martinsville Speedway, snurrade Alex Bowman nummer 11 av tävlingsledningen in i väggen vid sväng 3. Bowman vann loppet. Hamlin avbröt sin utbrändhet och kallade det sedan ett “hack”.

Joe Gibbs Racing-veteranen och ägaren av 23XI-teamet tror att drag som hans har fått ökad acceptans under åren på Pocono. Med mästerskapsformatet som introducerades 2014 – ett vinnare-tar-allt-system – tror Hamlin att det har varit fler hårt kämpade lopp i slutet av loppen, där alla kostnader står på spel.

Han har precis vant sig vid systemet och försöker vara mer självisk i nummer 11-lagets intressen – att tävla om loppvinster och stanna kvar i mästerskapsjakten.

“Jag tror att det bara är annorlunda nu,” sa han. “Bilarna är närmare varandra. Att passera är svårare än någonsin. Till och med Mark Martin skulle behöva anpassa sin stil i den här typen av bilar, för de dagar då mästarna släppte killen och du senare tog dem – det är bara ett annat spel nu för tiden. Jag önskar att vi kunde gå tillbaka till den tiden, men det är inte där vi är än. Man måste anpassa sig till den aktuella situationen. Du anpassar dig eller så dör du.

“Jag känner att jag under de senaste åren har gjort ett val att vara mer aggressiv eftersom jag har tröttnat på mig själv från aggressivitet [drivers] och det är svårt att skylla på dem då, särskilt när det gäller att vinna. Du kommer att bli upprörd om någon tar tag i dig rakt bakifrån eller springer rakt in i din rygg i första etappen, snurrar ut dig och kastar dig in i väggen. Det är en sak. Kampen om segern är förvisso väldigt annorlunda från vad den har varit tidigare och om det finns en person som är villig att vara aggressiv och en annan som inte är aggressiv kommer de att vinna varje gång. Det är bara fakta och man brukar inte hitta två killar som är den trevliga killen i slutet av dessa lopp längre.

“Någon måste ta det till nästa nivå för att vilja det. Och sedan när du har två killar som verkligen vill det, ser du vad som händer i Darlington där den personen är pressad. Tja, nästa gång du startar om kommer den personen att bli pressad. Det är precis vad som händer. Jag är fast övertygad om att racingfansen då vinner. Då kan de se handlingen och passionen de vill se.”

Berättelsen dök ursprungligen upp på Racer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *