October 1, 2023

Armstrong längtar efter nästa steg med Ganassi

Marcus Armstrongs rookiesäsong i NTT IndyCar Series har inneburit både ovanliga möjligheter och utmaningar för en nykomling. Den unge nyzeeländaren, som gick med i IndyCar efter tre säsonger i Formel 2, har en åktur på Chip Ganassi Racing som de flesta veteraner skulle vilja ha, men han har varit tvungen att dela Hondan nr 11 med Takuma Sato, som äger bilen som IndyCar kör ovaler . Även om detta begränsar hans förmåga att imponera på banan, betonar Armstrong att han har gjort allt han kunnat för att utvecklas till en heltidsdel av laget och få ut det mesta av dess styrkor.

”Det är inte svårt att ta sig in och ut ur på något sätt. Jag tror att man under loppet av en säsong alltid får fart och kommer in i en rytm, säger Armstrong.

“Självklart är de två disciplinerna ovalracing och roadracing väldigt olika. Jag har ännu inte tagit reda på om det ena kompletterar det andra!

”I alla fall kommer jag att vara där under loppen. Jag står i vittnesbåset. Jag gör allt utom att köra, så… Jag känner inte att det påverkar min egen prestation (saknade lopp). Om något så hjälper det eftersom jag faktiskt har tid att luta mig tillbaka och chatta med människor som jag normalt inte skulle ha möjlighet att prata med och prata lite mer personligt, låt oss säga med mina lagkamrater och alla jag möter arbetar tillsammans helt enkelt för att jag har mer tid.”

Han tar också sina chanser i simulatorn mellan loppen – och genom att följa sina erfarna lagkamrater Scott Dixon, Alex Palou och Marcus Ericsson.

“Jag har spenderat fler timmar på en simulator än jag kunde föreställa mig,” sa han. “Att göra en simulator i Europa och känna till kretsarna är en sak. Att förbereda sig för ett nytt spår här är ett helt annat spel eftersom det uppenbarligen är första gången jag ser det. Jag skulle säga att jag förbereder mig mycket mer för mina simuleringssessioner den här säsongen än jag har gjort tidigare, helt enkelt för att jag behöver göra det bästa av den här tiden.

“Teamet hjälpte mig också mycket genom att låta mig köra normalt som den sista av de fyra förarna. Det betyder att jag har mycket data att titta på när det är min tur att åka.”

Att ha Franchitti (till höger) i sitt hörn har underlättat Armstrongs IndyCar-övergång. James Black/Penske Entertainment

En annan viktig tillgång till Ganassi som Armstrong har maximerat är förartränaren Dario Franchitti.

“Ja, Dario var riktigt, riktigt bra. Jag tror att jag förmodligen har pratat med honom i telefon ungefär fem gånger under de senaste fem dagarna, sa Armstrong inför helgens lopp på gatorna i Nashville. “Han pekar mig definitivt i rätt riktning. Jag säger ofta att han måste vara hårdare mot mig och berätta för mig vad jag gör fel eftersom jag helt klart behöver förbättra saker. Men han verkar alltid vara väldigt positiv till vad vi har gjort som grupp, vad jag har gjort och hur jag går framåt.

“Han är väldigt observant. Han förstår förmodligen sporten bättre än någon annan – låt oss säga som Scott Dixon. Så det är definitivt en fördel att han är på min läktare vid de flesta loppen i år och dessutom bara har en väldigt bra personlig relation till honom.”

Nashville kommer att bli Armstrongs femte banutflykt och han har redan uppskattat skillnaderna mellan amerikanska landsvägsbanor och de tillfälliga banorna han har tävlat på i F2 och F3.

Medan stötarna på IndyCar gatubanorna har imponerat på honom, ser Armstrong dem som ytterligare en möjlighet för föraren att sticka ut från mängden. Motorsport bilder

”Spåren här är uppenbarligen gropiga. Jag vet inte hur man ska sockerlacka det!” sa han. “Det ger utmaningar som verkligen skiljer dig åt.

“Om jag jämför det med loppen i Monaco, Baku eller till och med Macau till en viss grad, så känns de som gatubanor jämfört med många av dessa gatubanor, helt enkelt för att de är väldigt jämna. Monaco återuppstår varje år. Det finns inte en enda gupp på banan. Den största utmaningen är att väggen är så nära.

”Det finns gupp här, vilket givetvis utgör en stor utmaning för positioneringen av bilen. Detta ger uppenbarligen en fördel för personer som känner till banorna mycket väl, eftersom banan har så mycket karaktär att det faktiskt tar tid att hitta den perfekta platsen att placera bilen på.

“Jag tror att det förmodligen är den största utmaningen – inte nödvändigtvis svårigheten med layouten och gupparna och allt, det är mer en fråga om att förstå det väldigt snabbt eftersom jag har Scott Dixon som tävlade de här banorna innan jag föddes. Jag måste lära mig snabbt så jag kan börja från början. Normalt sett, mot slutet av loppet, är vårt tempo ganska bra. Allt handlar om att komma dit snabbare.”

Armstrong mäter sina framsteg gentemot sina CGR-lagkamrater mer än sin position i toppen av årets rookie, och trots att han slutade sjua som sin säsongens bästa avslutning när han senast dök upp i Toronto, vet Armstrong att han säger att det finns mer kommer att det är upp till honom att tjäna en heltidsroll i racing.

“Paketet är här, det är väldigt betryggande”, sa han. “Det motiverar mig verkligen att göra ett bra jobb eftersom jag vet att bilen är kapabel till det.”

“Jag menar, jag har inte precis hållit det hemligt, men jag skulle älska att stanna här på Chip Ganassi Racing. Jag tror att jag har varit lite högljudd om att prova ovaler för första gången. Det skulle vara en dröm som gick i uppfyllelse att tävla i Indy 500.

“På avtalssidan, låt oss säga att det inte riktigt ligger i mina händer. Laget är en väldigt trevlig miljö och jag har en känsla av att allt går åt rätt håll. Jag måste bara fortsätta få bra resultat.”

Berättelsen dök ursprungligen upp på Racer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *