September 22, 2023

Ally Maki om att spela en rörig karaktär i Randall Parks anti-rom com Shortcomings

SPOILER VARNING: Denna innehåller spoilers från “Mangles, på bio nu.

När Ally Maki fick manuset till Randall Parks “Shortcomings” läste hon det i ett svep och visste att hon måste vara där. Oavsett om det bara var att provspela eller få rollen, “Jag skulle älska att bara göra den här pjäsen, öppningen, som var en niosidigare”, säger skådespelaren, som har medverkat i program som Wrecked och Hacks. ”

Mer av mångfald

Det slutade med att Maki spelade Miko, som har ett komplicerat förhållande till sin pojkvän Ben (Justin H. Min) som sakta lossnar när han fastnar för att surfa på porr på internet. Miko tar steget och tar en praktikplats i New York.

Maki sa till mångfald om att arbeta med Park och spela en karaktär som överensstämmer med hennes eget ursprung och upplevelser i filmen med en mestadels AAPI-roll och hennes klädföretag, Asian American Girl Club.

Vad imponerade på dig med Mikos karaktär?

Det kändes som en kulmen på allt jag har gjort i min karriär. Det fina med Shortcomings är att vi spelar väldigt kaotiska och ofullkomliga karaktärer. För mig betyder det att kunna spela en människa och det är väldigt befriande. Många gånger handlade det om att spela en fasett och då kände man sig som ett föremål och som att man inte hade en röst.

Med Miko får du utforska upp- och nedgångar och fatta skrämmande beslut, och det är konstigt nog det mest befriande. Jag har kämpat med perfektionism hela mitt liv. Det är till stor del för att jag känner att jag måste vara den egenskapen. Jag måste göra det rätt, jag måste göra det bra och jag får bara en chans. Så jag tror att det är viktigt att vi har karaktärer som skruvar på och gör misstag.

Det var så lätt för publiken att tända på Miko och Randall ville inte att folk skulle göra det. Så vi fick ett annat slut. (Miko och Leon hamnar tillsammans). Filmen slutar med Miko i detta collage, men det handlar inte om vem den slutar med. Det handlade om hennes resa och att hitta sin röst och göra misstag, vad det nu är.

När vi växte upp hade vi aldrig dessa komplexa karaktärer med en asiatisk-ledd skådespelare. Vad tycker du om hur långt vi har kommit och ser oss själva som röriga, komplicerade karaktärer i filmer som denna och Joy Ride, men också som grundarna av Asian American Girl Club?

Representation är allt. Jag menar det djupt. En av mina favorit saker att göra runt om i världen är att se en ung person bära en AAGC-tröja och det är en normal sak i mitt liv. Den här normaliteten om vilka vi är och vad vi kan vara och vad det där glastaket är är så viktig. Speciellt för asiatiska amerikanska kvinnor. Vi når vändpunkten när vi är i den korsningen och vi känner att vi inte kan nå de högsta nivåerna, och jag tror att det till stor del beror på att vi inte ser oss själva på de nivåerna.

Jag läste i tidningen Forbes att asiatiska amerikanska kvinnor är minst benägna att befordras till ledande befattningar och att allt beror på media och filmrepresentation.

Vi måste se oss själva som ledare.

Jag tänker hela tiden tillbaka på mitt 14-åriga jag och hur ledsen och ensam jag kände mig. Jag hade ingen att prata med. En stor del av det berodde på att jag var rädd för att nå ut för att jag saknade det självförtroendet och inte kände att jag hade en gemenskap. En gemenskap kan göra vad som helst för så många människor, så det är hjärtevärmande att se att vi hade Joy Ride-visningen med Gold House och AAGC American Cinematheque-visningen. Jag gick hem och sa till min fästmö att jag inte hade mått så här bra på ett tag. Det går inte att förneka känslan av att alla i ett rum bär sin Asian American Girl Club-utrustning och Sherry Cola, Adele Lim och Stephanie Hsu som tar scenen. Det här är något jag aldrig hade kunnat drömma om.

“Flaws” har en annan betydelse i mitt personliga liv: jag filmar det och känner mig bekväm med att berätta för Randall eller prata om vissa saker. Normalt skulle jag vara på set och tänka, “Jag kanske inte borde ta upp det.”

Detta är också en New York-film. Hur var det att filma på stadens gator?

Det var grädden på isen. Vi spelade in scenen där Justins karaktär konfronterar Ben Leon och vi var på väg. Folk åt lunch och när Ben sprang över gatan stannade alla för att titta. Det var ett sådant ögonblick.

Har du sett en förändring i de roller du får och vad får dig att säga ja till roller nu för tiden?

De dras åt det fullfjädrade hållet. Jag har jobbat så hårt för att ta mig ur dessa lådor och krypa ut. När jag gjorde Cloak and Dagger såg jag mig själv som en som bara kunde göra komedi. “Shortcomings” bevisade för mig att jag kan spela och blanda alla dessa genrer. Vad är det som är så vackert med den sista scenen i filmen att det finns ögonblick då man skrattar? Gråter du? Eller är det en blandning av båda? Och som någon som har använt humor och sarkasm i mitt eget liv för att dölja osäkerhet, är det något vi sällan lyckas med.

Hur var det att arbeta med Randall som regissör?

Han är en otroligt vänlig person. Mitt under filmen inträffade ett dödsfall i min familj och han kom och frågade vad jag behövde och vad han kunde ge mig. Jag lärde mig så mycket om sorg under processen.

Vad sägs om att jobba med Adrian Tomines manus?

Som fjärde generationens japanskamerikan var det en lättnad att kunna säga, “Hur kan jag se på den här karaktären genom mitt kulturlandskap och mina upplevelser?” att titta på deras motivationer, känslor eller extrema artighet. Det kunde jag ta in genom Miko, och det är inte givet för mig att kunna analysera och bryta ner en karaktär ur en väldigt specifik kulturell synvinkel.

Denna intervju genomfördes innan SAG-AFTRA-strejken började.

Det bästa av mångfald

Anmäl dig till Varietys nyhetsbrev. För de senaste nyheterna, följ oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *